Austria a interzis finanţarea străină a organizaţiilor musulmane

map_of_austriaParlamentul austriac a adoptat la sfârșitul lunii februarie o nouă lege care reglementează statutul comunității musulmane. Vestea nu este însă una sută la sută îmbucurătoare pentru membrii comunității.

Noul text de lege recunoaște, pentru prima dată, dreptul musulmanilor de a dispune de serviciile unui imam în armată, în spitale, case de bătrâni şi închisori, precum şi de dreptul la mâncare halal, inclusiv în şcolile publice. Măsurile legale, adoptate în urma unor dezbateri care au durat trei ani, prevăd și protejarea sărbătorilor religioase islamice și subvenționarea instruirii imamilor.

Însă liderii islamici spun că legea îi discriminează, mai ales prin interdicția plasată asupra primirii finanțării din străinătate. Moscheile și imamii nu vor mai avea voie să primească bani din afara granițelor, deși, reproșează reprezentanții comunității islamice, membrii altor religii, precum creștinii sau evreii, nu au astfel de restricții.

„Ceea ce ne dorim”, a explicat ministrul afacerilor externe austriac, Sebastian Kurz, „este să reducem influența și controlul politic al entităților islamice din străinătate și să dăm islamului șansa să se dezvolte liber în societatea noastră și în acord cu valorile noastre europene comune”, citează BBC. Ministrul a subliniat că aspectul actual al noii legislații nu este influențat de atentatele islamiste petrecute în Europa.

Clericul musulman turc Mehmet Gormez a denunţat măsurile drept „o întoarcere cu 100 de ani în trecut”, argumentând că Turcia nu a fost vizată de plângeri cu privire la finanţarea imamilor din Austria.

Criticile nu au venit însă numai din sfera religioasă, ci și din cea politică. Partidul Libertăţii (extrema dreaptă) a ironizat legea, informează Mediafax, catalogând-o drept un „placebo” şi citând estimări potrivit cărora 200 de persoane – inclusiv copii şi femei – au plecat în Siria şi Irak să se alăture unor grupări jihadiste ca Stat Islamic (SI).

Sursa: http://semneletimpului.ro

Anunțuri

Despre Administrator

Biblia este GPS-ul meu
Acest articol a fost publicat în Anunturi, Articole și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s