Baptiștii îi arată ușa lui Ben Carson

Ben_Carson_1170x779Când este deja aproape sigur că Ben Carson va intra în cursa prezidențialelor americane, problemele apar în mod firesc. Una a apărut ca din senin, de acolo de unde fostul neurochirurg s-ar fi așteptat poate cel mai puțin.

Baptiștii au refuzat prezența lui Ben Carson la unul dintre evenimentele lor importante,  Conferința anuală din luna iunie a pastorilor baptiști din Sud. Willy Rice, pastor la Calvary Baptist Church și președinte al Conferinței Baptiștilor din Sud, cel care a susținut ca Ben Carson să fie invitat, a justificat invitația prin faptul că acesta este deja o persoană cu notorietate și a vorbit în mai multe biserici baptiste din Sud la unele evenimente majore. „El îi iubește pe baptiștii din Sud și îi consideră prieteni. Cred că și aceștia îl respectă și îl apreciază“, susține Rice.

Când teologia îi separă pe oameni

Această declarație de dragoste reciprocă se pare că nu va mai avea loc după ce unii pastori mai tineri, constituiți în așa-numitul grup Baptist 21, și-au exprimat nemulțumirea față de invitația ca neurochirurgul american să țină un discurs. Reacția lor pare de neînțeles în condițiile în care Ben Carson nu este doar o simplă figură politică. Mesajele sale cu miză religioasă sunt de notorietate în mediul conservator american. Invitația se încadra mai degrabă în linia comună a viziunii politico-religioase pe care majoritatea neoprotestanților o au cu privire la rolul pe care ființa umană îl joacă în realizarea planurilor divine pe pământ.

Refuzul este cu atât mai ciudat, cu cât el este argumentat chiar cu motive teologice. În perspectiva pastorilor respectivi, crezul religios al lui Carson, care derivă din apartenența sa confesională (adică cea adventistă), nu se potrivește cu gândirea evanghelică. Două aspecte sunt menționate cu preponderență: faptul că adventiștii ar susține că păzirea duminicii implică „semnul fiarei“ și că cei care nu vor fi mântuiți nu vor ajunge în iad, ci vor fi anihilați complet. De asemenea, ei au obiectat la una dintre declarațiile făcute de Paște de către Carson conform căreia evreii, creștinii și musulmanii sunt, toți, copii ai lui Dumnezeu.

„Nu toți ne închinăm aceluiași Dumnezeu. Noi ne închinăm Sfintei Treimi pe care musulmanii și evreii o neagă“, au scris pe blog liderii din grupul Baptist21. Ideea exprimată de către fostul neurochirurg este considerată emanația unui liberalism teologic pe care pastorii respectivi îl contestă.

Politica, vechea poveste

Pe lângă considerentul de ordin teologic, au intervenit și aspecte politice care i-au convins pe pastorii respectivi că este mai bine ca medicului american, în calitatea sa de candidat la prezidențiale, să i se retragă invitația. În opinia lor, un discurs al lui Carson poate crea impresia că baptiștii simpatizează cu Partidul Republican.

„Aș sugera ca pe viitor să nu mai invităm niciun politician să vorbească“, a declarat într-un interviu telefonic unul dintre pastorii opozanți ai lui Carson. Adoptarea acestei poziții tranșante a atras imediat reacții de apreciere din spațiul public. Una dintre ele i-a aparținut lui Thomas Kidd, profesor de istorie la Baylor University, bun cunoscător al istoriei baptiste din America (despre care a scris și o carte). Într-un articol publicat de Washington Post, Kidd apreciază curajul celor care au luat decizia retragerii invitației, pe motiv că invitarea unui candidat politic generează impresia unei susțineri tacite a acestuia. Sugestia profesorului este ca toate confesiunile creștine să ia exemplul baptiștilor și să acționeze în consecință cu toți politicienii. Kidd susține că decizia pastorilor tineri semnalează o schimbare de orientare radicală în zona religiei cu cea mai mare influență în spațiul american. În virtutea numărului lor consistent, baptiștii au adoptat, mai ales începând cu anii 1970, o strategie de implicare activă în viața politică. Kidd consideră că a sosit timpul unei manevre de respingere a preocupărilor politice și de întoarcere la Christos.

Analiza lui Kidd pare să fie sustenabilă, cel puțin dacă privim puțin în urmă și constatăm că, la evenimente similare ale Baptiștilor din Sud, politicienii au fost invitați fără probleme. Mike Huckabee, fost guvernator de Arkansas, a vorbit în 2009 și 2013. Condoleezza Rice și George W. Bush au transmis salutări video. Acum, subit, baptiștii s-au hotărât să stopeze acest fenomen.

citeste mai mult: http://semneletimpului.ro

Reclame

Despre Administrator

Biblia este GPS-ul meu
Acest articol a fost publicat în Anunturi și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s