Frate cu dracul pe toate punțile!

B a r z i l a i - e n - D a n

Patriarhia Romana
Foto: basilica.ro

Oliver Jens Schmitt, reputat istoric elvețian: Fie că e vorba de fasciști sau comuniști, Biserica Ortodoxă Română a fost întotdeauna un slujitor al puterii

de Dani RockhoffHotNews.ro
Sub titlul „Fie că este vorba de fasciști sau de comuniști, Biserica Ortodoxă Română a fost întotdeauna un slujitor al puterii”, istoricul Oliver Jens Schmitt (n. 1973), specializat pe Europa de Est, publică la 21 iulie, în Neue Züricher Zeitung, ediția online, o analiză a relațiilor Bisericii Ortodoxe Române cu statul, înainte de 1989 și până în prezent. „Apropierea ei de putere și înclinația ei spre corupție i-au adus o avere fără precedent”, consideră istoricul elvețian.

Vezi articolul original 12 cuvinte mai mult

Reclame

Despre Administrator

Biblia este GPS-ul meu
Acest articol a fost publicat în Anunturi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Frate cu dracul pe toate punțile!

 1. Iosif Barna. zice:

  ”Ca și în alte țări ortodoxe, ea (BOR) continuă o tradiție de autoritarism care are un evident impact anti-occidental” .

  Pai nu va suparati, asta e un lucru cat se poate de benefic pentru noi, romanii. Sau ce ati vrea sa faca Biserica in Romania? Sa faca ceea ce face Biserica Suediei? Sau Biserica Angliei?
  Intre noi fie vorba, e cat sa poate de bine ca traditia Bisericii Ortodoxe are un impact anti-occidental. Asta e sansa noastra. In vreme ce protestantismul s-a malformat in forme hidoase si e aproape de dizolvare iar catolicismul devine tot mai progresist – cel putin prin actiunile ”infailibilului” Francisc – Biserica Ortodoxa inca isi mai pastreaza identitatea. Am ajuns la concluzia ca pana si gestul omului care isi face cruce – cu buna credinta sau dintr-o inertie traditionala – atunci cand trece pe langa Biserica sau pe langa o troita de la o rascruce de drumuri, e mult mai valoros decat ”rationalismul” sau post-modernismul imbecil al occidentalilor ”civilizati” care-si fac din biserici muzee.
  Sa dea Dumnezeu sa avem o Biserica cât mai anti-occidentala, cât mai traditionalista si cât mai bine infipta in dogme. Pentru ca am vazut unde au ajuns teologhiile liberale care pun la indoiala orice – de la Nasterea din Fecioara si pana la Dogma Trinitatii. Iar acesti teologi culeg acum roadele teologhiei pe care au semanat-o, in trecut, in sufletele oamenilor.

  Cat despre articolul acestui domn, am citit si un raspuns destul de potrivit. Zic eu.

  .”…scopul pentru care a fost „constituită” Biserica nu este „din această lume”. Este, în termenii cei mai lumeşti, să aducă sfânta împărtăşanie credincioşilor. Atât şi nimic mai mult. Acesta este scopul ei ultim pe care şi-l asumă şi pe care nu îl poate impune întregii societăţi (şi nici nu încearcă).”

  ”A spune, deci, că o biserică, în cazul nostru BOR, „nu a făcut nimic pentru democraţie” e o afirmaţie lipsită de sens; neinteligibilă. BOR nu a fost „înfiinţată” nici să facă ceva pentru democraţie nici împotriva ei. Pur şi simplu, BOR funcţionează într-o democraţie, ca şi alte religii sau alte asociaţii. A disocia „democraţia” de biserică înseamnă a falsifica planurile. Democraţia – spaţiu civic, în general – nu este apanajul strict al necredinţei sau al anticlericalismului pe care bisericile şi credincioşii lor le violenteză permanent prin simpla lor prezenţă. Democraţia, cum spuneam, este sistemul în interiorul căruia ne mişcăm cu toţii, credincioşi, necredincioşi, atei, înţelepţi, instruiţi, neinstruiţi, politicieni şi anti-politicieni – având grijă să respectăm legile statului laic („legea lui Iisus nu este legea statului”) şi pe fiecare dintre noi. Dozajul religios diferă, evident, în funcţie de societăţi (nivelul de secularizare), dar de aici până la a acredita ideea că doar societăţile seculare sunt democratice este un pas pe care o minte raţională nu îl poate face (cazul Americii este cel mai izbitor, dar nu e singurul).
  https://adevarul.ro/news/societate/dan-dungaciu-biserica-ortodoxa-democratia-1_5b59d936df52022f75a95848/index.html

  Ps.
  Pana la urma, daca progresistii tot vor sa atace Biserica Ortodoxa ar trebui s-o faca arătând ca ea nu face ceea ce ar trebui sa faca. Adica sa aduca sfanta impartasanie crediciosilor. Abia asta ar fi un veritabil atac impotriva Ortodoxiei. Dar cum sa atace progresistii astfel?? Ca si-ar tăia craca de sub picioare.
  …….că daca Biserica si-ar aduce aminte de ea insasi si de Întemeietorul ei, si daca ar aduce sfânta împartașanie oamenilor asa cum ar trebui s-o faca, apăi, fratilor, nu doar ca occidentul cu lăturile lui progresiste n-ar mai avea ce căuta in tarile ortodoxe, dar am merge peste ei si i-am …încreștina.
  Sfantul Vasile cel Mare deplangea faptul ca in vremea lui oamenii nu se mai impartaseau decat de patru ori pe săptămână.
  Da, ati citit bine, de patru ori pe săptămână
  nu de patru ori pe luna .
  Pai hai sa ne imaginam ce ar insemna asta … astazi.!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s