Cu ce se ocupa Ambasada Romaniei la Londra – Sectia Consulara? – scurt raport de activitate pe anul 2018

Buna dimineața, tuturor!

Activitatea consulară este mult mai complexă decât se vede cu ochiul liber. Este adevarat că, în cifre, volumul cel mai mare îl au serviciile consulare de la ghișeu însă efortul cel mai mare și susținut merge către activitatea de asistență consulară.

Ce înseamnă, de fapt, asistență consulară? Înseamnă gestionarea unor cazuri deosebite, atât prin gravitatea situațiilor – de natură juridică, socială etc., cât și prin impactul emoțional și psihic asupra cetățenilor români implicați. Vedeți graficul atașat pentru enumerare și cifre pe anul 2018.

Cea mai simplă operațiune în activitatea de asistență consulară este transmiterea unei notificări către autoritățile române care poate să ne ia 4-5 minute. Pe anul 2018, au fost aproape 22.000 de astfel de operațiuni. Cele cu adevarat complexe și ”consumatoare” de timp și efort sunt accidentele, decesele, cazurile cu minori față de care s-au instituit diverse măsuri de protecție de către autoritățile britanice.

Toate cazurile de asistență consulară necesită demersuri pe lângă autoritățile britanice, române, asistarea cetățenilor români vulnerabili, contactarea familiilor lor etc.

Spre exemplu, în cazul cetățenilor români care rămân fără adăpost trebuie să le identificăm, în primul rând, soluții de cazare. Este un lucru foarte, foarte dificil. Există foarte multe ONG-uri care oferă hrană și consiliere însă foarte puține au disponibile camere. Apoi, dacă vor să rămână în UK îi ajutăm cu reînnoirea actelor sau dacă vor să se întoarcă acasă încercăm să identificăm soluții de transport. Statul român nu poate suporta aceste cheltuieli pentru toată lumea. O face pentru victimele traficului de persoane sau pentru minorii rămași neînsoțiți în UK însă nu poate acoperi toate cazurile. Încurajăm cetățenii români să identifice soluții împreună cu familiile lor, cu prietenii sau cunoștințele din țară și numai atunci când au epuizat toate aceste variante, fără un rezultat pozitiv, apelăm la diverse organizații, biserici și persoane private. Au fost 150 de cazuri de acest gen în anul 2018.

Un alt exemplu sunt decesele unor cetățeni români, notificări primite prin intermediul autorităților britanice – poliție, spitale, procurori civili, sau prin familii, oferim informațiile necesare pentru repatriere sau înmormântare pe plan local, aici în UK, ținem legătura cu firmele de pompe funebre care pregătesc actele și trupul neînsuflețit pentru transport și eliberăm pașaportul mortuar – documentul care însoțește persoana decedată pe parcursul transportului spre România. Au fost aproape 200 de cetățeni români decedați în anul 2018.

În viitor, vă vom scrie mai multe despre fiecare tip de asistență consulară și va fi plăcerea noastră să vă ”introducem” în tainele muncii consulare. Acest lucru vă va ajuta să înțelegeți adevarata dimensiune a activității consulare. Am vrea, astfel, să înțelegeți că în munca noastră atenția cea mai mare și eforturile cele mai consistente nu merg – contrar aparențelor, spre publicul larg, spre solicitanții de servicii consulare – care se informează, își fac programări, vin la noi și își rezolvă singuri micile chestiuni administrative, ci către acel segment al comunității românești vulnerabil și neajutorat, către cetățenii români care întâmpină probleme sociale, de sănătate etc. și pe care trebuie să îi sprijinim să depășească cumva aceste situații.

O zi frumoasă și o săptămână liniștită să aveți !

Preluare de pe Sectia Consulara Londra

Reclame

Despre Administrator

Biblia este GPS-ul meu
Acest articol a fost publicat în Anunturi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s