Schimbarea sediului Secției consulare din Londra

Departamentul Consular – MAE Romania

Dragi prieteni din UK,

Distribuim această postare a colegilor noștri de la Londra cu următoarele precizări:

Schimbarea sediului Secției consulare din Londra s-a produs, în mod independent de voința Ambasadei României la Londra, din cauza deciziei proprietarului clădirii din 344 Kensington High Street, W14 8NS, de a renova clădirea și de a îi da o altă destinație.

Momentul e foarte nepotrivit și nefericit, aflându-ne nu numai în plină pandemie, proces de tranziție post-Brexit dar și în contextul alegerilor pentru Parlamentul României.

Primul și cel mai important pas a fost făcut, anume identificarea unui nou sediu pentru Secția consulară. Vor urma amenajările și operaționalizarea în viitorul apropiat.

MAE și Ambasada României la Londra au făcut o serie de demersuri pentru a atenua din efectul negativ al acestei situații:

– relocarea temporară a activității consulare la sediul ICR Londra

– obținerea acordului autorităților britanice – Home Office, pentru depunerea actelor în vederea obținerii settled și pre-settled de către cetățenii români în baza actelor de identitate și de călătorie expirate

– interpretarea dispozițiilor legale române de către Biroul Electoral Central în sensul posibilității exercitării de către cetățenii români rezidenți în străinătate a dreptului la vot pentru scrutinul din 5-6 decembrie în baza actelor de identitate/documentelor de călătorie expirate în perioada pandemiei (stării de urgență și de alertă din România).

Sigur că aceste măsuri nu răspund întocmai nevoilor și așteptărilor Dvs. Suntem la curent despre situația numărului mare de cereri de servicii consulare și problema programărilor la Secția consulară din Londra.

Ce s-a reușit prin organizarea temporară a Secției consulare la sediul ICR este o soluție de avarie și temporară. Deși numărul de servicii consulare procesate zilnic a crescut prin implementarea unor măsuri tehnice și de procedură, activitatea consulară prezintă, în continuare, o serie de vulnerabilități atât din punct de vedere al prevenirii răspândirii virusului SARS-CoV-2 dar și al zonei în care este amplasat sediul ICR.

Suntem conștienți că numărul foarte mare de solicitări de servicii consulare – în special cel al documentelor de călătorie (peste 16.000 de cereri), acumulate în perioada în care Secția consulară din Londra a avut activitatea suspendată, dar și ulterior, nu pot fi procesate într-un termen scurt de timp. Atenția MAE și a Ambasadei României la Londra se îndreaptă spre acele situații în care cetățenii români – alții decât cei care pot aplica pentru settled și pre-settled cu acte expirate sau care își pot exercita dreptul la vot cu aceste acte expirate în perioada de pandemie, au urgentă nevoie de documente de călătorie.

În aceste condiții, o altă măsură luată a fost aceea de a reorganiza, temporar, circumscripțiile consulare ale Secției consulare din Londra, Consulatului General al României din Edinburgh și Consulatului General din Manchester. Prin mutarea temporară a acestor circumscripții s-a urmărit și reușit o echilibrare a volumului de muncă raportat în special la spațiul de lucru cu publicul și respectarea măsurilor de prevenție impuse de autoritățile britanice. CG Manchester are o capacitate mult mai mare la acest moment. A fost suplimentat numărul de angajați – a fost trimis un consul din Centrala MAE, delegați funcționari consulari de la Londra la Manchester, transferate echipamente tehnice de la Londra la Manchester și de la București la Edinburgh.

Aceste măsuri fac ca, la acest moment, primele programări pentru pașapoarte la CG Edinburgh și CG Manchester să fie disponibile în 1-2 zile.

Înțelegem că, pentru unii dintre Dvs. parcurgerea unor distanțe suplimentare, din zonele apropiate Londrei către Manchester sau cele apropiate de Manchester către Edinburgh constituie un inconvenient și ne pare rău că vi l-am creat. Totuși, dacă există o situație de urgență atunci programarea într-un timp foarte scurt și deplasarea la unul dintre cele 2 oficii consulare poate fi o soluție de luat în considerare.

Reamintim, Secția consulară din Londra lucrează cu publicul în continuare și procesează un număr crescut de solicitări dar nu are capacitatea, la acest moment, de a pune la dispoziție intervale imediate de programare.

Mai mult, dacă urmăriți paginile de internet și de socializare a

Secția consulară a Ambasadei României la Londra

și

Consulatul General al României la Edinburgh

veți afla despre organizarea unor consulate itinerante în diverse localități din UK. Și aceste acțiuni sunt organizate tot pentru a veni în sprijinul cetățenilor români. Pentru organizarea acestora se depun eforturi considerabile de resurse de timp, personal, echipamente, proceduri și măsuri de prevenție.

Împreună cu colegii de la Londra, Manchester și Edinburgh facem tot posibilul să gestionăm această situație excepțională și să rezolvăm din problemele cu care vă confruntați.

Vă mulțumim pentru înțelegere și apreciem răbdarea de care dați dovadă și le mulțumim și colegilor pentru implicarea și mobilizarea de care au dat dovadă în aceste circumstanțe deosebite asigurându-vă, și pe unii și pe ceilalți, de întreaga disponibilitate a MAE/Departamentul Consular de a îndruma procedural și de a sprijini cu personal și tehnic activitatea oficiilor consulare din UK.

Week-end frumos!

Echipa Departamentului Consular

P.S. Situația de la Secția consulară din Londra de acum 1-2 ani, când zilnic erau procesate 500-600 de servicii consulare este o amintire încă vie însă majoritatea dintre Dvs. vă aduceți aminte de condițiile în care lucrau colegii și în care se procesau solicitările Dvs.: un spațiu insuficient, impropriu, fără parcări disponibile sau spații de așteptare corespunzătoare. Încetarea contractului de închiriere pentru clădirea din Kensington a creat, din acest punct de vedere, și o oportunitate și anume aceea de a identifica și amenaja o secție consulară modernă, spațioasă, cu minime facilități pentru cetățenii români din Londra și împrejurimi.

P.P.S. Ce se întâmplă în aceste săptâmâni la Londra este – făcând o analogie, ”șantierul” pe care îl avem pe stradă când se asfaltează sau în curte când ne apucăm să construim o casă. Mereu ”îndurăm” neplăceri și inconveniente până vedem rezultatul final. Credem, sincer, că la operaționalizarea noii secții consulare din Londra veți fi plăcut impresionați și mulțumiți de un înalt standard de procesare al serviciilor consulare.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s